Trudne zadanie składu sędziowskiego
23 września 2007, 08:02Dlaczego jeden zespół sędziów podejmuje decyzję w mgnieniu oka, a inne jury obraduje bez końca i długo nie może podjąć ostatecznej decyzji? Jakim sposobem ekspertom udaje się wybrać najpiękniejszą z pięknych spośród prawdziwych tłumów, które wzięły udział w konkursie?
![](/media/lib/28/muszka-owocowa-92d99b516cbdeb4d761a5a1572fd52e3.jpg)
Pociągająca apoptoza
23 września 2008, 20:06Apoptoza, czyli samobójcza śmierć komórki, umożliwia przyciąganie okalających komórek i pozwala w ten sposób formować tkankę - informują badacze z Duke University. O odkryciu informują na łamach czasopisma Science.
![](/media/lib/51/stymulacja-dotykowa-pszczoly-3f95d8736991447f3b8099f97ac73209.jpg)
Zamiana odmładza im mózg
1 lipca 2009, 12:29Entomolodzy z Technische Universität Berlin postanowili sprawdzić, czy system podziału pracy wśród pszczół oddziałuje na zdolność uczenia starzejących się owadów. Ku swojemu zdumieniu zauważyli, że zamiana ról społecznych odmładza ich mózg: uczyły się równie sprawnie jak wcześniej, niekiedy wręcz lepiej.
![](/media/lib/61/banany-19d97ae2b657f58c9c4d5ac9b7510535.jpg)
Związek z bananów blokuje infekcję HIV
17 marca 2010, 17:46Naukowcy z Centrum Medycznego University of Michigan odkryli, że lektyna z bananów – BanLec – stanowi inhibitor wirusów HIV. Amerykanie ustalili, w jaki sposób wiąże się ona z wirusem, co pozwoli uzyskać leki zapobiegające jego przenoszeniu drogą płciową.
![Listeria](/media/lib/69/listeria_monocytogenes_phil_2287_lores-9347a61c998f002fb21c09788342d048.jpg)
Jak groźne bakterie potrafią nas wykiwać
7 września 2010, 07:23Żadna technologia nie chroni nas przed spożywaniem chorobotwórczych bakterii w jedzeniu. Dlaczego zatem za jednym razem nie chorujemy wcale, a innym razem infekcja może być nawet śmiertelna? Czasem sami ułatwiamy sprytnym bakteriom opanowanie naszego organizmu.
![](/media/lib/79/adipocyty-bez-kwasu-ursylowego-15485fef138e535025deb7799d6904cc.jpg)
Masa mięśniowa ze skórek jabłek
8 czerwca 2011, 10:49Kwas ursolowy, woskowa substancja występująca m.in. w skórce jabłka, ma na myszy zbawienny wpływ. Podczas eksperymentów gryzonie na diecie zawierającej tę substancję miały mniejsze komórki tłuszczowe. Dochodziło też u nich do zwiększenia siły i masy mięśni.
![](/media/lib/109/n-diprotodon11122-d15f83fb1d15d9401c89a50242f6f7e6.jpg)
Ludzie wytępili australijską megafaunę?
26 marca 2012, 08:56Prehistoryczna megafauna Australii wyginęła najprawdopodobniej przez człowieka, stwierdzają autorzy badań opublikowanych w najnowszym numerze Science. Zniknięcie wielkich australijskich ssaków od dawna budziło spory
![](/media/lib/137/n-lampart-morski-6775319b9b64aed57288bbfedcf43a64.jpg)
Lamparty morskie przecedzają jak walenie
2 listopada 2012, 15:56Lampart morski (Hydrurga leptonyx) jest drapieżnym ssakiem z rodziny fokowatych. Co ciekawe, nie tylko chwyta ofiary - młode pingwiny i inne foki - kłami i siekaczami, ale i stosuje taktykę typową raczej dla waleni: zasysa wodę z drobnymi rybkami oraz krylem, wypychając później ciecz przez zaciśnięte zęby.
![](/media/lib/166/n-sem--keratinocytes-exposed-to-graphene-1-b58b225117f8573fe4fd3008d286db19.jpg)
Postrzępiony grafen z łatwością toruje sobie drogę do komórek
11 lipca 2013, 14:13Poszarpane krawędzie i ostre rogi mikroarkuszy grafenu z łatwością dziurawią błonę komórki. Dostając się do wnętrza, materiał zaburza jej normalne funkcje.
![](/media/lib/186/n-wiatr-we-wlosach-6b88b06007567bc4980183540d9887e4.jpg)
Pasaty spowolniły ocieplanie się klimatu
11 lutego 2014, 08:50Naukowcy od dawna podejrzewali, że dodatkowa absorpcja ciepła przez ocean spowolniła wzrost średniej globalnej temperatury, jednak nie znano mechanizmu powodującego to zjawisko - mówi profesor Matthew England, główny badacz z ARC Centre of Excellence for Climate System Science i autor nowego studium, które miało dać odpowiedź na pytanie o przyczyny spowolnienia wzrostu temperatur